Супа по градинарски
В 2-3 супени лъжици масло, може и олио. се задушават 1-2 глави лук, 1-2 моркова, 1/2 глава целина, изчистени, измити и нарязани на ивички, заедно с 1-2 глави цвекло, нарязано по съшия начин. Когато корените омекнат, се заливат с гореща вода или ако има - бульон от кости. Щом възври супата, се прибавя една чиния зелен фасул, нарязан на дребно или разцепен по дължина и нарязан на ивички. След фасула се прибавя една непълна чаена чаша зелен грах и един резен наситно нарязано прясно зеле. След като поври и зелето се прибавят 4-5 картофа, нарязани на кубчета и най-накрая 4-5 домата на дребно нарязани. Супата ври 15-20 минути и се сваля от огъня. Наръсва се с една връзка ситно нарязан магданоз, прибавя й се една супена лъжица масло, посолява се, подправя се с 1 лъжичка чер пипер и, по желание на домакинята, с малко оцет, като се има пред вид, че се поднася с кисело мляко, сложено в чиниите.
Корените за градинарската супа може и да не се задушават предварително в масло, а да се варят направо в подсолена вода, но ако са задушени супата става по-вкусна.