Плодова пита с крем ванилия
7 бр. белтъци 3 с.л. захар
8 препълнени с.л. брашно 15 г бакпулвер
7 бр. жълтъци 5 с.л. захар
За крема:
1.5 л прясно мляко
600 г захар
270 г брашно
75 г нишесте Ванилия
190 г масло
За украсата:
3 бр. киви
2 бр. портокали
2 бр. банани
ягоди
За захарния сироп:
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
желатин
Белтъците се разбиват на сняг със захарта, жълтъците също. Смесват се. Прибавя се пресятото с бакпулвера брашно. Разбърква се, сместа се разделя на 3 части и се изпичат три блата в тави с размер 25х45 см. Пекат се на 200 С 10-15 минути. От изброените продукти без маслото се сварява крем и след като изстине се прибавя маслото.
Тортата се реди по следния начин: Единия блат се сиропира, намазва се с повече крем, втория блат също се сиропира, намазва се с крем и отгоре се поставя останалия блат. Покрива се с крем, а върху него се редят плодовете, нарязани по желание. В желатина се сипва малко захарен сироп или сок от компот (светъл) и се оставя да набъбне, след това се стопява на водна баня. С получения желатинов разтвор се намазват плодовете. Оставя се в хладилник да се стегне желатинът.