Пролетна торта с плодове
1 бр. готов блат 30х30 см
800 г компот от праскови
2 бр. крем ванилия или сметана на прах необходимите продукти за приготвянето му
3 бр. банани
3 бр. киви
250 г ягоди
1 бр. портокал
20 г желатин
1/3 ч.ч. захар
Желатина се разтваря в сока от компота и толкова вода, че общото им количество да е 1 литър. Ако не е сладко се слага допълнително захар. След като набъбне, се стопява на водна баня и се изсипва в тава 30х30, предварително застлана с фолио. Слага се в хладилник и когато започне да се образува желе се редят плодовете, нарязани по желание. Прави се сироп от захарта и 1/3 ч.ч. вода и се сиропира готовия блат. Крема се приготвя според описанието на пакетчето. Готовият крем или сметана се изсипват върху плодовете и отгоре се поставя блата, натиска се леко. Така приготвената торта преседява поне 5-6 часа. След като се е стегнало желето, се обръща с помощта на поднос, маха се фолиото и се сервира.