Пролетта е по-близо с пролетните торти-рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Пролетна торта с плодов пълнеж
82989

Пролетна торта с плодов пълнеж

Продукти:

За блата:

    125 г брашно
    75 г масло
    50 г захар
    щипка бакпулвер

За бисквитеното тесто:

    3 бр. яйца
    100 г захар
    100 г брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    1 ванилия

За плодовия пълнеж:

    300 г замразени горски плодове (къпини, малини, боровинки)
    200 мл ябълков сок
    2 с.л. захар
    1 с.л. желатин

За крема:

    200 г отцеден анасас от компот
    250 мл сок от компота
    500 г извара
    500 г сметана
    сока от 1 бр. лимон
    200 г пудра захар
    3 с.л. желатин

За украса:

    150 г сметана
    1 с.л. пудра захар
    25 г обелени и счукани бадеми
    1 бр. портокал, киви, и други плодове

Начин на приготвяне:

Пресятото с бакпулвера брашно се стрива на трохи със захарта и нарязаното на парченца масло. Прибавя се яйцето и се замесва гладко тесто, което се оставя в хладилника за известно време. След това тестото се разстила в намазана с масло тортена форма с диаметър 28 см. Набожда се с вилица тук-там и се пече около 15 минути в предварително загрята фурна при 200 С. Опеченият блат се изважда от формата и след като изстине се слага в чиния за сервиране или се сглобява тортата в самата форма.
Приготвя се бисквитеното тесто. Яйцата се разбиват с миксер на пяна. Прибавят се захарта и ванилията и разбиването продължава още 3-4 минути Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към яйчената смес. Добре разбитото тесто се изсипва във форма предварително покрита с намаслена хартия със същия диаметър и се пече около 25-30 минути в предварително загрята фурна при 180 С. Изпечения блат се обръща и се освобождава от хартията, разрязва се напречно през средата на две части. Захарта и желатинът се разтварят в затопления ябълков сок. Прибавят се размразените плодове (като от тях се остават няколко за украса). Сместа се разбърква, изсипва се върху масления блат и се покрива с единия от бисквитените блатове. Оставя се на студено.
Приготвя се кремът. Желатинът се накисва в малко студена вода. След като набъбне, се разтопява на водна баня и се остава да поизстине. Изварата се разбива добре със захарта, лимоновия сок и ананасовия сок. Прибавя се разбитата отделно сметана и желатина. Половината от крема се изсипва върху бисквитения блат.
Отгоре се нарежда нарязания на парченца ананас (като пак се оставя за украса) и се покрива с втория блат. Върху него се изсипва останалия крем и се заглажда. Тортата остава за 3 часа в хладилника. След това е освобождава от формата и стените се намазват със сметаната разбита с пудрата захар, а отгоре се украсява с кръгчета портокал, киви, отделените ананасови парченца и горски плодове. По края се поръсва със счуканите бадеми. Плодовете могат да бъдат и пресни.

1 2
3
4 5 6 7 8 9
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft