Пролетна торта с плодов пълнеж
За блата:
125 г брашно
75 г масло
50 г захар
щипка бакпулвер
За бисквитеното тесто:
3 бр. яйца
100 г захар
100 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За плодовия пълнеж:
300 г замразени горски плодове (къпини, малини, боровинки)
200 мл ябълков сок
2 с.л. захар
1 с.л. желатин
За крема:
200 г отцеден анасас от компот
250 мл сок от компота
500 г извара
500 г сметана
сока от 1 бр. лимон
200 г пудра захар
3 с.л. желатин
За украса:
150 г сметана
1 с.л. пудра захар
25 г обелени и счукани бадеми
1 бр. портокал, киви, и други плодове
Пресятото с бакпулвера брашно се стрива на трохи със захарта и нарязаното на парченца масло. Прибавя се яйцето и се замесва гладко тесто, което се оставя в хладилника за известно време. След това тестото се разстила в намазана с масло тортена форма с диаметър 28 см. Набожда се с вилица тук-там и се пече около 15 минути в предварително загрята фурна при 200 С. Опеченият блат се изважда от формата и след като изстине се слага в чиния за сервиране или се сглобява тортата в самата форма.
Приготвя се бисквитеното тесто. Яйцата се разбиват с миксер на пяна. Прибавят се захарта и ванилията и разбиването продължава още 3-4 минути Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към яйчената смес. Добре разбитото тесто се изсипва във форма предварително покрита с намаслена хартия със същия диаметър и се пече около 25-30 минути в предварително загрята фурна при 180 С. Изпечения блат се обръща и се освобождава от хартията, разрязва се напречно през средата на две части. Захарта и желатинът се разтварят в затопления ябълков сок. Прибавят се размразените плодове (като от тях се остават няколко за украса). Сместа се разбърква, изсипва се върху масления блат и се покрива с единия от бисквитените блатове. Оставя се на студено.
Приготвя се кремът. Желатинът се накисва в малко студена вода. След като набъбне, се разтопява на водна баня и се остава да поизстине. Изварата се разбива добре със захарта, лимоновия сок и ананасовия сок. Прибавя се разбитата отделно сметана и желатина. Половината от крема се изсипва върху бисквитения блат.
Отгоре се нарежда нарязания на парченца ананас (като пак се оставя за украса) и се покрива с втория блат. Върху него се изсипва останалия крем и се заглажда. Тортата остава за 3 часа в хладилника. След това е освобождава от формата и стените се намазват със сметаната разбита с пудрата захар, а отгоре се украсява с кръгчета портокал, киви, отделените ананасови парченца и горски плодове. По края се поръсва със счуканите бадеми. Плодовете могат да бъдат и пресни.