Повишете имунитета си: печено месо моркови
Повишете имунитета си: печено месо моркови
Тази комбинация ще ви накара да се чувствате добре. Морковите са много богати на витамин А (ретинол, играещ ключова роля в предпазването и борбата с инфекциите). Но без цинка, който се намира в говеждото месо, тялото не може да усвоява така ефективно ретинола. Витамин А се разпространява в кръвта само ако е свързан с протеин. А цинкът е необходим за този протеин. Така че, ако няма достатъчно цинк, витамин А няма да се разпространи от черния дроб към тъканите, където изпълнява своята функция. За борба с микробите: Тъмно оранжевите, жълтите, червените и зелените плодове, както и зеленчуци, са добър източник на витамин А. За по-леко хапване, комбинирайте ги с богати на цинк протеини – например сложете резенчета свежо манго в нискомаслено кисело мляко, изяжте един картоф с рибата си или напълнете пилето със спанак.