Постни сарми в йенска тенджера
10-12 листа кисело зеле , 1 ч. ч. бисерен ориз , 200-250 г стерилизирани домати , 1 1/2 глава лук , 1 стрък целина , 2-3 стръка магданоз , 5 с. л. олио , 1 ч. л. червен пипер , 1 ч. л. чубрица , 1/2 ч. л. сол
за заливката:
1/2 ч. ч. зелев сок , 1/2 ч. ч. вода , 4 с. л. олио , 1/2 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
В йенска тенджера се налива олио, слагат се нарязаните наситно лук и целина и се вари под капак 1 минута на максимална мощност.Добавят се оризът и доматите, вари се още 3 минути, след което се налива чаша топла вода и се поставят подправките. Вари се още около 5 минути или докато оризът набъбне и поеме водата.Зелевите листа се почистват от кочана, поставя се от плънката и се завиват сарми. Сармите се подреждат в тенджерата, в която е приготвена плънката, и се поливат със заливката. Ястието се вари на пълна мощност под капак около 20 минути или до пълното омекване на сармите.