Празнична торта с шоколад и лимон
масло - 100 гр. краве
прясно мляко - 1 чаша
лимонов сок - 1 с.л.
брашно - 1 чаша
сода - 1 ч.л.
какао - 50 - 70 гр.
захар - 1 чаша
яйца - 3 броя
шоколад - 250 гр.
захар - 3 с. л.
сметана - 300 мл.
Пресейте брашното, добавят се содата и какаото и се разбърква.
Изсипете млякото в купа и прибавете лимоновия сок, след което оставете малко да престои.
Разбийте маслото с половината захар. Постепенно, едно по едно добавяйте яйцата и добавете останалата захар.
Започнете да прибавяте млечната смес и по 2 с.л. от брашното.
Полученото тесто се разделя на 2 части се изсипва в две форми за торта, предварително намазани с маргарин и постлани с фолио за печене.
След като изпечете блатовете, ги оставете да изстинат.
Шоколадът се разтапя на водна баня, прибавят се захарта и сметаната.
Всеки блат се разрязва на две отделни части, които се слепват с шоколадовата глазура.
Най-отгоре намажете с една част от нея цялата торта.