Торта Какао
захар - пудра 450 гр.
захар - на око, за захарен сироп
брашно - 280 гр.
какао - 50 гр.
прясно мляко - 1 ч. ч.
бакпулвер - 1 пакетче
яйца - 4 бр. 1 жълтък за крема
масло - 250 гр.
шоколад - 100 гр.
ванилия
Разбиваме на пяна яйцата и захарта, като отделяме от нея 150 гр. за крема.
Смесваме брашното и бакпулвера. Прибавяме ги по малко към яйцата и захарта. Добавяме внимателно и прясното мляко. Сипваме и какаото при непрекъснато бъркане.
Получената еднородна смес изсипваме във форма, предварително намазана с масло, поръсена с брашно и печем в умерена фурна.
Гарнираме с крем, приготвен от 150 гр. пудра захар и маслото, разбити на пяна. Сместа разделяме на две. В едната част слагаме ванилия и жълтък, в другата - разтопения на водна баня шоколад.
Изпеченият блат разделяме на две части и всяка от тях сиропираме със 100 мл предварително приготвен захарен сироп. Между блатовете поставяме жълтия крем, отгоре украсяваме с кафявия крем.