Празнични торти рецепти

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Кулинарни съвети
Шоколадова торта с кокос
103758
Шоколадова торта с кокос

Шоколадова торта с кокос

ЗА БЛАТА

шоколад - 100 г черен
масло - 100 г
пудра захар - 100 г
захар - 100 г кристална
яйца - 5 броя
брашно - 100 г
какао - 3 с.л.
бакпулвер - 1 ч.л.
сол - щипка
ромова есенция - 1 ампула
ЗА КРЕМА
кокосово мляко - 400 мл (1 кутия)
прясно мляко - 600 мл
захар - 1 ч.ч. 1 к.ч. пудра захар
яйца - 3 броя
нишесте - 80 г натурално
масло - 125 гр краве
ЗА ГЛАЗУРАТА
шоколад - 200 г черен
сметана - 200 мл
какао - 2 с.л.
масло - 2 с.л.
ЗА НАПОЯВАНЕ НА БЛАТОВЕТЕ
ром - може и ликьор

За блатовете разбийте маслото с пудрата захар на гладък крем. Жълтъците на яйцата разбийте с 1/2 от кристалната захар, като добавите и щипка сол.

Разтопете шоколада, разбъркайте с ромовата есенция, докато леко се охлади и го прибавете постепенно към маслото, като редувате с яйчната смес. Бъркайте, докато всичко се хомогенизира.

Пресейте брашното, бакпулвера и какаото. Разбийте белтъците с останалата захар. Отново редувайки добавете белтъците и сухите съставки към останалата смес. От тази смес изпечете 2 блата в тава с хартия за печене в предварително загряна на 180 градуса фурна.

За крема сипете млеката в тенджерка и заедно със захарта ги кипнете. Разбийте жълтъците с нишестето и при непрекъснато бъркане добавете към млякото. Бъркайте, докато се сгъсти. След това охладете крема и го объркайте с разбитите на сняг белтъци.

Отделно маслото и пудрата захар се разбиват на пухкав крем. Добавяйки по лъжица от млечния крем към маслото, хомогенизирайте завършения крем. Сложете крема в хладилника, докато приготвите глазурата.

За нея загрейте сметаната и добавете натрошения шоколад. Изчакайте 1 минута и разбъркайте до хомогенност, като добавите какаото и маслото.

Сложете първия блат в подходящ поднос. Сиропирайте го с малко ром или ликьор, като най-лесно става с пулверизатор. Слепете сиропираните блатове с крема и сложете тортата за няколко часа в хладилника.

Ако глазурата се е стегнала, може да я разтопите за кратко на котлона. Топвайте в нея до половина цели ягоди за украсата. След това залейте тортата с глазурата и украсете с шоколадовите ягоди. НАправете допълнителна украса по желание. 

1 2 3 4 5 6 7 8
9
Още от "Кулинарни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft