Торта с шоколад и ром
шоколад - 200 г, за блата
масло - 180 г краве
захар - 100 г
брашно - 180 г
ванилия - 2 броя
яйца - 6 жълтъка 6 белтъка
захар - 100 г пудра
сол - 1 щипка
конфитюр - 450 г от кайсии, за пълнежа
ром - 3 с.л.
захар - 200 г, за глазурата
вода - 125 мл
масло - 1 - 2 с.л. краве
шоколад - 200 г млечен
Фурната се загрява до 180 градуса. Дъното и стените на кръгла форма за торта се покриват с хартия за печене се намазва с олио и се поръсва с брашно. Разтопете начупеният на парченца натурален шоколад на водна баня, като бъркате непрекъснато. С миксер на ниска скорост разбийте маслото и захарта до побеляване. Добавяйте жълтъците (по два наведнъж) и разбивайте до пълното им поемане от маслото. Добавете разтопения и леко охладен шоколад и продължете разбъркването.
Разбийте белтъците със щипка сол на твърд сняг, като добавяте пудрата захар по малко. Със шпатула внимателно размесете 1/3 от разбитите белтъци към шоколадовата смес. След това започнете да добавяте като редувате по малко от пресятото брашно и по малко от останалите разбити белтъци, като внимателно разбърквате със шпатулата.
Изсипете тестото в подготвената форма, изравнете отгоре и сложете във предварително загрятата фурна. Печете около 35- 40 минути. Извадете блата от фурната и оставете да изстине. Махнете го от формата и разрежете хоризонтално на 2 части.
Сложете конфитюра с 3 с.л. ром да кипне в съд на котлона. Претрийте през гевгир или пасирайте с миксера и оставете да изстине. Намажете основата с 1/2 от конфитюра, след което покрийте с втория блат и намажете с останалия конфитюр отгоре и отстрани.
За да приготвите глазурата сложете водата, маслото и захарта на силен огън и варете около 5 минути докато захарта се разтопи и се сгъсти сиропа. Свалете от огъня и добавете на порции начупения на малки парченца шоколад и разбъркайте докато се разтопи напълно. Оставете глазурата да се поохлади и когато започне да се сгъстява намажете с нея равномерно тортата от всички страни. Украсете по желание.