Празнично ястие с месо и зеленчуци
около 1 кг месо - агнешко, телешко, пилешко или свинско
1 връзка пресен лук (или 3 глави стар)
1 бр. морков
1 глава целина (или стрък)
1-2 стръка пресен чесън (или 5 скилидки стар)
500 г домати (или 400 г от консерва)
няколко листа лобода или други зелениши
4-5 с.л. олио
1 дафинов лист
3-4 зърна бахар
сол, черен пипер
галета
1 връзка магданоз
Месото се нарязва на порции и се посолява. Всички зеленчуци се нарязват на дребно или по желание. Зеленчуковата смес се поставя в тава (гювеч), прибавят се дафиновия лист, бахара и малко топла вода (по желание може и малко вино). Отгоре се нареждат порциите месо, поръсва се с черния пипер, галетата и олиото. Захлупва се с капак (фолио) и се пече в средно силна фурна. При сервиране се поръсва със ситно нарязания магданоз.