Таралежчета от кайма
500 г свинска кайма от плешката, 1 яйце, 1 глава лук, 2 лъжици кисело мляко или газирана вода, 1 филия сух бял хляб, черен пипер, магданоз, сол; 4 сварени яйца, 1/2 пакетче краве масло, фиде, черен пипер на зърна
Сложете каймата в дълбока купа, прибавете настъргания лук, яйцето, млякото, черния пипер, ситно нарязания магданоз, натопения във вода и отцеден хляб и сол. Разбийте с миксера да се получи гладка, пухкава смес. Оставете я на студено за 1-2 ч. Обелете сварените яйца и ги нарежете надлъжно на половинки. Върху всяка поставете една осма част от каймата и оформете като таралежче. От зърната черен пипер направете очички и муцунка, а от фидето - бодли. Наредете таралежчетата в тава, намазана обилно с масло, и върху всяко сложете парченце масло. Покрийте с алуминиево фолио и печете в предварително загрята фурна. След 15-20 мин свалете фолиото и запечете още малко, докато таралежчетата се зачервят. Поднесете ги върху листа от зелена салата, гарнирани с репички, изрязани като розички, и различни по цвят зеленчуци, задушени в масло. Таралежчетата могат да се приготвят по-рано, а да се сложат във фурната половин час преди поднасянето.