Тирамису с лешници
Продукти:
1 с. л. нескафе
3 с. л. фина захар
160 мл вряла вода
80 мл лешников сироп
125 мл готварска сметана
250 г сирене Маскарпоне
12 бр (240 г) бишкоти
25 г едро настърган тъмен шоколад
70 г едро накълцан изпечен лешник
Приготвяне:
• Нескафето и половината от захарта се разтварят в горещата вода.
• Прибавя се ликьорът и сместа се охлажда.
• Междувременно сметаната и останалата захар се разбиват на мек сняг.
• Прибавя се сиренето Маскарпоне и всичко се разбърква добре с дървена лъжица.
• Бишкотите се потапят в изстиналата кафеeна смес.
• Нареждат се в 2 литрова правоъгълна тава (форма) на един ред.
• Напръскват се с останалата кафеeна смес.
• Отгоре се разпределя кремообразната смес.
• Накрая се поръсват с лешници и шоколад.
• Лешниковото тирамису се поставя в хладилник да се охлади поне за 4 часа (най-добре за цяла нощ).