Туршия от зеле и карфиол
7-8 кг зеле, карфиол, керевиз
1-2 кг моркови
1 кг червени чушки
1/3 ч.ч. сол
2/3 ч.ч. оцет
1/6 ч.ч. захар
консервант (натриев бензоат)
Зелето, карфиола, керевиза и морковите се нарязват, смесват се със солта, оцета и захарта се намачкават много хубаво всички заедно. Така се оставят да пренощуват или преседят около 8 часа. Отделно чушките също се нарязват и се поръсват обилно със сол и се оставят и те да престоят 1 нощ или около 8 часа. На следващия ден всичките продукти (заедно със сока който са си пуснали) се смесват заедно и смеската се нарежда в буркани. На всеки буркан най-отгоре се слага по около 1/2 ч.л. (за компотен буркан) консервант. Консерванта не се разтваря във вода а просто се посипва на зрънца отгоре върху туршията. Не се слага допълнително нито вода нито оцет. Бурканите се затварят с капак като отдолу на всеки капак се слага по парче целофан. Прибират се на хладно място. Не се обръщат.