Фокача с ябълки и лешници
Продукти:
200 мл прясно мляко
5 -6 г суха мая
75 г захар
1 ч. л. кардамон
200 г брашно
50 г краве масло
1/2 ч. л. сол
ПЪЛНЕЖ
400 г ябълки (4-5 броя)
75 г кафява захар
1 -2 ч. л. канела
50 г смлени едро лешници
250 г настъргана Моцарела (или друг кашкавал)
Приготвяне:
• Маята се разтваря в топлото мляко (вода) заедно със захарта.
• Оставя се за 10 минути встрани.
• Брашното се пресява заедно с кардамона.
• Добавя се шупналата мая и се омесва течно тесто, като накрая се добавя солта и маслото.
• Тава за печене (39 см в диамeтър) се застила с хартия за печене.
• Излива се тестото.
• Леко се наръсва с брашно отгоре.
• Покрива се с кърпа или свежо фолио и се оставя да втаса за около 30-40 минути.
• Ябълките се нарязват на филийки и се посипват с канела и захар.
• Разбъркват се добре.
• Поставят се в МВ (микровълнова печка) за 3-4 минути на пълна мощност.
• Ябълките се нареждат върху втасалото тесто.
• Отгоре се поръсват с лешници и настърган кашкавал.
• Фокачата с ябълки и лешници се пече в предварително загрята фурна на 225 С около 13 минути.