Ябълков сладкиш с канела и мед
Продукти:
2 яйца
2-2 и 1/2 чаени чаши брашно
1 чаена чаша захар
2 супени лъжици мед
1 чаена чаша прясно мляко
2/3 чаена чаша олио
1 пакетче бакпулвер
1 супена лъжица канела
1 пакетче ванилия
За ябълковото покритие:
3-4 ябълки (според размера им)
1/2 пакетче масло
4 супени лъжици мед
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка канела
сокът от 1/3 лимон (за поръсване на ябълките)
1/2 чаена чаша хрупкаво мюсли (по желание)
Приготвяне:
Обелваме и почистваме ябълките. Нарязваме ги на филийки с дебелина 3-4 мм и ги поръсваме с лимоновия сок. Разтопяваме маслото в подходящ съд, прибавяме меда и захарта. Когато захарта се разтопи, добавяме ябълките. Варим сместа около 15 минути, като от време на време я разбъркваме и внимаваме да не раздробим ябълковите парченца.
Успоредно приготвяме тестото за сладкиша. С помощта на миксер разбиваме яйцата със захарта, до побеляване. Пресяваме брашното и го слагаме при бакпулвера и ванилията. Последователно прибавяме към сместа прясното мляко, брашното и олиото. Разбиваме ги, докато получим еднородна консистенция. Накрая изсипваме меда, канелата и разбъркваме добре.
Леко намасляваме страните на подходяща за печене форма. Изсипваме на дъното сместа, в която бяха ябълките. Поръсваме я с мюсли, подреждаме част от ябълките така, че хубаво да покрият дъното. Покриваме ги с половината от кексовата смес, нареждаме останалите ябълки и отново ги запечатваме със сместа. Печем десерта в предварително загрята на 180 градуса фурна около 1 час.