Агнешки котлети с вино за Великден
12 бр. агнешки котлети
сол, черен пипер
2 с.л. зехтин
1/4 ч.ч. ситно нарязан лук
1/2 ч.ч. сок от нар, пресен или консервиран
1/3 ч.ч. сухо червено вино
1/4 ч.ч. пилешки бульон
1 и 1/2 с.л. балсамов оцет
1 с.л. ситно нарязана прясна мащерка
1 ч.л. мед
2 с.л. масло, охладено, нарязано на малки кубчета
Поръсете измитите и добре подсушени котлети със сол и черен пипер. Загрейте силно зехтина в дълбок тиган. Запържете котлетите на части до златисто кафяво от двете страни (за около 2 минути на страна за средно сурови, 3 минути за средно изпечени). Извадете, поставете в плато и запазете на топло.
Изсипете излишната мазнина от тигана (оставете около 1 с.л.). Добавете ситно нарязания лук в тигана и задушавайте като разбърквате до светло-златисто за около 1-2 минути. Добавете сока от нар, виното, пилешкия бульон, балсамовия оцет, мащерката, меда и гответе като разбърквате докато течността намали обема си наполовина. Намалете температурата на котлона и добавете маслото като разбърквате докато се разтопи и се поеме напълно. Подправете соса на вкус със сол и черен пипер. Прехвърлете агнешките котлети в чинии за сервиране и поднесете със соса.