Великденско задушено агнешко
2 кг агнешко бутче или плешка
300 г гъби
1 бр. морков
200 г стерилизирани домати
300 мл бира
10 мл соев сос
50 г коняк (бренди, ракия)
100 мл олио
500 мл вода
1 клонка девесил
7 листа джоджен
1 връзка зелен лук
7 листа лопуш (лапад, спанак или друго)
сол и черен пипер
Месото се измива добре на течаща вода и се слага както е цяло да кипне в дълбока тенджера с вода. Допълнително се налива коняк. След като кипне се оставя да поври още 20 минути, след което водата се изхвърля, а месото се изважда в чиния. Стръковете лук се обелват, почистват се корените, измиват се и се нарязват на колелца. Гъбите се измиват много добре, оставят се цели. Морковът се остъргва, измива и нарязва на колелца. Листата лопуш се измиват едно по едно и се нарязват на дребно. В гювеча се зареждат внимателно зеленчуците, долива се вода. Бирата се слага цялата, добавят се доматите, солта, соевия сос и зелените подправки, нарязани на ситно. Най-отгоре се слага месото. Гозбата се похлупва и се пече в умерено загрята фурна 180 С за 90-100 минути. Десет минути преди изключване се отхлупва и се оставя да хване коричка. Порциите се зареждат в дълбоки чинии, като се реже месо, взема се от зеленчуците и от соса.