Великденски агнешки пържоли на грил
4 бр. агнешки пържоли от бут, с кост
2 с.л. (20 мл) олио
черен пипер
сол
Сос:
250 г зелено цариградско грозде
15 г масло
1 с.л. (10 г) захар
лимонова кора
1 ч.л. мента
щипка канела
Агнешките пържоли се начукват леко, намазват се с олио, посоляват се, поръсват се с черен пипер и се поставят под силно нажежен грил. След 2—3 минути се обръщат, намалява се топлината и се пекат около 10 минути. При това се обръщат от време на време. Агнешките пържоли се поднасят веднага със сос от цариградско грозде.
На соса: Отстраняват се околоцветията и дръжчиците от гроздето и се задушава във 1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) вода до омекване. Разбива се, пасира се през цедка, поставя се отново в съда, прибавят се маслото и захарта и се подгрява. Накрая се прибавят ситно нарязаната лимонова кора и подправките.