Каталунски питки с аншоа
Продукти:
500 г брашно
200 мл вода
100 мл прясно мляко
1 с. л. захар
1 и 1/2 ч. л. сол
25 г прясна мая
или 2 и 1/4 ч. л. суха мая
ПЛЪНКА
12 солени аншоа
3 скилидки чесън
пресен магданоз
пресен копър
пресни ароматни градински подправки на вкус
4-5 с. л. зехтин
Приготвяне:
• Приготвя се плънката : скилидките чесън, аншоато и пресните подправки се накълцват на дребно, разбъркват се и се оставя настрани.
• Маята се размива в топла вода заедно с млякото и захарта.
• Оставя се на топло за 10 минута да бухне.
• Прибавя се пресятото брашно и солта.
• Замесва се тесто, което се меси десетина минути, докато стане гладко и еластично.
• Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 45 минути или докато увеличи обема си два пъти.
• Втасалото тесто се премесва и се разделя на 10 части.
• Всяка част се разточва на питки с диаметър 8 см.
• Върху всяка питка се поставя част от плънката.
• Така приготвените питки се оставят да "починат" 10 минути.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за 12 минути.
• Готовите каталунски питки-Cocas de anchoas се изваждат и се поливат обилно със зехтин, след което се сервират.