Картофена салата с яйца за пикник
Продукти:
1 кг пресни картофи
3 големи стръка селъри (целина)
6 яйца
магданоз
сол
смлян черен пипер
2 с. л. бял винен оцет
1 с. л. ситно нарязан босилек
1 с. л. ситно нарязан копър
1 с. л. ситно нарязан естрагон
1 малка глава червен лук
СОС
125 г майонеза
60 г кисело мляко
1/2 ч. л. дижонска горчица
сол и смлян черен пипер
Приготвяне:
• Картофите се сваряват заедно с кората до готовност и се охлаждат.
• Обелват се и се нарязват на четвъртинки.
• В малка купа се смесва ситно нарязана глава червен лук със ситно нарязани ароматни градински подправки и оцетът и се изсипват при картофите.
• Внимателно се разбъркват.
• Яйцата се сваряват и се обелват.
• 5 яйца се нарязват на едро и се прибавят към картофите.
• Стръковете целина се нарязват на дребни кубчета и също се прибавят към картофите.
• Отделно се смесват майонезата, киселото мляко и горчицата и се разбъркват до еднородна смес.
• С така приготвения сос се заливат картофите.
• Останалото яйце се наситнява и се смесва със ситно нарязан магданоз и се поръсва най-отгоре.
• Картофената салата за пикник може да бъде приготвена по-рано и оставена в хладилник, но трябва да се извади поне 1 час преди сервиране.