Мини питки с пилешко, целина и майонеза
Продукти:
225 г брашно с бакпулвер
щипка сол
50 г краве масло
125 мл прясно мляко
допълнително брашно
прясно мляко
1 ч. л. сусам
220 г пилешко филе
65 г майонеза
1 стрък целина, ситно нарязана
1/2 червена чушка, нарязана на дребно
4 листа маруля
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 210 С.
• Огнеупорна тава се застила с хартия за печене.
• Брашното се пресява заедно със солта в голяма купа.
• Прибавят се кубчетата краве масло и с пръсти се стриват до получаване на трохи.
• Сипва се прясното мляко.
• Омесва се меко тесто, което се прехвърля върху набрашнена повърхност.
• Меси се, докато стане гладко и еластично.
• Разделя се на 4 равни парчета.
• Всяко парче се оформя на топка, след което се разточва на кора с диаметър 8 см.
• Оформените питки се нареждат в тавата.
• Отгоре леко се намазват с прясното мляко и се поръсват със сусам.
• Пекат се 12-15 минути или докато питките станат златисти.
• Прехвърлят се върху метална скара и се оставят да изстинат напълно.
• Междувременно в малък, дълбок тиган се кипва вода.
• Огънят се намалява и се прибавя пилешкото месо.
• Задушава се 6-8 минути или до готовност.
• Пилешкото месо се прехвърля в чиния и се оставя да се охлади за 20 минути.
• Нарязва се на тънки ивици, които се прехвърлят в купа.
• Прибавят се майонезата, целината и чушката.
• Всичко се разбърква добре.
• Охладените питки се разрязват на две части.Добави
• Върху всяка половинка се поставя по 1 листа маруля и 1/4 от пилешката смес.
• Похлупва се с другата половинка питка.
• Мини питките с пилешко, целина и майонеза се поднасят веднага.