Мини мъфини с бекон и кашкавал
Подготовка:
12 мин.
Готвене:
12 мин.
Порции:
24
Продукти:
1 с. л. зехтин
4 резена бекон
1 стрък праз
300 г брашно с бакпулвер
1 ч. л. бакпулвер
2 и 1/2 с. л. захар
40 г настъргано сирене тип Чедър
125 мл прясно мляко
125 мл зехтин
60 мл готварска сметана
2 яйца
смлян черен пипер
Приготвяне:
• Фурната се загрява на 200 С.
• Две форми за мини мъфини (12х30 мл) се намасляват.
• Зехтинът се сгорещява в тиган на среден огън.
• Добавят се ситно нарязаният бекон и праз(само бялата част).
• Готвят се, като се разбъркват 6 минути или докато празът омекне, а беконът стане златист и хрупкав.
• Изваждат се и се охлаждат.
• В голяма купа се пресява брашното с бакпулвера и 1 ч. л. бакпулверът.
• Прибавят се захарта, настърганият кашкавал и охладената смес.
• В отделна купа се разбъркват млякото, зехтинът, сметаната, яйцата и пипера.
• Изсипват се към сухите продукти.
• С метална лъжица всичко се разбърква добре.
• Сместа се разпределя във формите на 3/4 от обема на всеки отвор.
• Мини мъфините с бекон, праз и кашкавал се пекат 10-12 минути или до готовност.
• Охлаждат се 5 минути във формата, след което се изваждат.
• Поднасят се топли или със стайна температура.