Кифлчки с козуначено тесто
1 кг брашно
300 г захар
40 г прясна мая
80 г краве масло
250 мл прясно мляко
80 мл олио
5 яйца
кората на 1 лимон
1-2 пакетчета ванилия
1 ч. л. сол
ПЛЪНКА
250 г сладко от дюли
канела
50 г стафиди
100 г орехови ядки
2 с. л. коняк
• Брашното се пресява, като се оформя кладенче.
• Маята се размива с 50 мл топло прясно мляко, 1 ч. л. сол и 1 ч. л. захар.
• Изсипва се в кладенчето и се оставя да втасва 15 минути.
• Яйцата се разбиват на пяна (1 жълтък се отделя за намазване) и се сипват върху брашното, добавя се разтопеното топло масло олиото.
• Сипва се и захарта, като около 30 г се запазват, за да се поръси козунакът преди печене.
• Сместа се ароматизира с ванилия и лимоновите кори и се замесва, като се бърка само в една посока.
• Полученото гладко тесто се покрива се с кухненска кърпа и се оставя да втасва.
• Стафидите се накисват в рома.
• Втасалото тесто се премесва, след което се разделя на 3-4 еднакви по големина топки.
• Всяка топка се разточва на кръгла питка с дебелина 0,5 см.
• Поръсва се със стафиди, след което се разрязва на 12-16 триъгълни парчета.
• В широкия край се поставя по малко плънка.
• Парчетата се навиват на рулца, след което се нареждат в тава, като се оставя място между всяка козуначна кифла.
• Намазват се с разбит жълтък заедно с 1 с. л. прясно мляко.
• Накрая всяка козуначна кифла се поръсва с отделената захар.
• Пекат се на 200 С до зачервяване.