Пухкави кифлички
600 г брашно
300 мл прясно мляко
200 г захар
1 ч. ч. олио
1 яйце
30 г мая
щипка сол
За плънката:
мармалад, размесен с натрошени орехи/локум
• Маята се разтваря в леко затопленото мляко с 1 ч. л. захар.
• Към пресятото брашно се добавят олиото, разтворената в млякото мая, захарта и солта.
• Измесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса за половин час, след което се премесва.
• Късат се малки топки, които се разточват на кръгли кори с големина на малка чиния.
• Всяка кора се реже на 4 триъгълника.
• Към основата на триъгълника се поставя от плънката.
• Триъгълниците се завиват на рулце по посока на върха.
• Подреждат се в намазана с олио тава.
• Всяка кифличка се маже отгоре с разбито яйце.
• Кифличките се изпичат в умерена фурна (180 С).