Лесни кифлички
500 г брашно
20 г прясна мая
250 г прясно мляко
100 г кисело мляко
100 г разтопено масло
25 мл олио
1 с. л. захар
1 ч. л. сол
1 яйце
сусам
кимион
морска сол
• Маята заедно със захарта се размива в топлото мляко и се оставя на топло, докато сместа започне да образува пяна.
• Брашното се пресява в купа и се смесва със сол, прибавя се шупналата мая, киселото мляко и олиото.
• Омесва се меко тесто, като накрая се прибавя и разтопеното и охладено масло.
• Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло за 1 час.
• Втасалото тесто се поставя върху набрашнена повърхност и се разделя на 18 топки.
• Всяка топка се разточва на овална питка.
• Навива се на стегнато руло, като леко се разтягат краищата.
• Нареждат се в намаслена тава и се покриват за 15 минути.
• В това време фурната се загрява на 200 С.
• Кифличките се намазват с разбито яйце и по желание се поръсват със сусам, кимион или морска сол.
• Пекат се 20 минути до златист цвят.
• Кифличките се охлаждат върху метална скара.