Кашкавалени кифлички
200 мл прясно мляко
2 с. л. захар
1 и 1/4 ч. л. суха мая
или 18 г прясна мая
1 ч. л. сол
20 г краве масло
или 20 мл олио
300-320 г брашно
150 г нарязан кашкавал тип Гауда
1 яйце
1 с. л. прясно мляко
1 ч. л. олио
• Маята се разтваря в 100 мл топло мляко заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно.
• Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.
• Брашното се пресява заедно със солта, добавят се захарта, млякото и шупналата мая.
• Омесва се тесто, като накрая се прибавя и маслото(олио).
• Меси още 10-15 минути до еластично, гладко и нелепнещо тесто.
• Тестото се оформя на топка и се поставя в намаслена купа.
• Покрива се и се оставя на топло да втаса за 40 минути.
• Бухналото тесто се разделя на 16 топки (1 топка = 37 г).
• Всяка топка се разточва на овална питка.
• В основата се слага по малко кашкавал, а от другата страна се правят 3 разреза.
• Навиват се кифлички.
• Нареждат се на разстояние в намазана с масло тава със "шева" отдолу.
• Покриват се и се оставят да втасат за 15 минути.
• Намазват се с разбитото яйце с мляко и олио.
• Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 10-12 минути до златист цвят.