Макови кифлички
300 г брашно
225 мл вода
7 г прясна мая
ТЕСТО
200 г брашно
1/2 с. л. сол
35 г захар
40 г маргарин
160 мл вода
• Приготвя се закваската.
• Маята се разтваря във водата и се разбърква с брашното.
• Покрива се и се оставя на стайна температура 5 часа.
ТЕСТО
• Закваската се смесва с брашното, маята, солта и се разбърква.
• Прибавят се захарта, маргаринът и водата.
• Омесва се много меко тесто, което се прехвърля върху набрашнена повърхност.
• С помощта на шпакла, като се поръсва леко с брашно тестото се свива на руло.
• Повтаря се няколко пъти, докато тестото стане на топка, която държи форма.
• Помества се в купа и се оставя на топло (30 С) за 1 час и 30 минути.
• Втасалото тесто трябва да се увеличи 2 и 1/2 пъти.
• Разделя се на еднакви порции по 210-220 г.
• Всяко парче се оформя на топка, след което се нарежда върху набрашнена повърхност.
• Оставят се да си "починат" 10-15 минути.
• Всяка топка тесто се разточва с овална форма.
• Навива се на руло и се нарежда в огнеупорна тава, застлана с хартия за печене.
• Покриват се и се оставят да втасат за 1 час и 15 минути.
• Намазват се с вода и се поръсват с мак или зърна кимион със сол.
• Кифличките се пекат в предварително загрята фурна на 210 С за 18 минути, като първите 5-7 минути стените на фурната се напръскват с вода.