Бързо тесто за козуначени кифлички
750 г пресято брашно
3 яйца
1 белтък
1 жълтък
сол
250 г захар за козунак
или 150 г захар за кифлички
2 с. л. мас или масло, маргарин
100 г олио
1/2 ч. л. сода бикарбонат
250 г кисело мляко
100 мл прясно мляко
42 г прясна мая
ванилия
ром
лимон
стафиди
портокалови кoри
брашно за оформяне
Приготвяне:
• Маята втасва с прясното мляко, малко захар и брашно.
• Загрява се маста с олиото.
• Замесва се меко тесто от изброените продукти.
• Мазнината може да се постави в тестото или с нея да се извърши омесването, което не е необходимо да бъде продължително.
• Тестото се разделя на части около 1 кг и имате две възможности – да изчакате тестото да втаса на топло или да го поставите в полиетиленови пликове /завързват се/ и да престои в хладилник около 12-16 часа.
• Втасалото тесто след изваждането се оставя 15 минути да се отпусне и се оформят малки топки, които се разточват като кръгъл блат за торта (диаметърът зависи от желанието за големина на кифличките) и дебелина около 0,5 см.
• Разрязват се диагонално на 1/16 (на кръст и после всяко на две и на две) – получават се 16 триъгълника.
• Слага се в средата на широката част плънка по избор:
течен шоколад (не повече от чаена лъжичка, за да не изтече при печенето)
- твърд мармалад или други познати плънки за козунак, респ. кифли.
• Може и солени плънки - смес от сирене и яйца, както и готовите плънки за "крокодила".
• Завиват се кифличките от широката част към върха и леко се огъват краищата като подкова.
• Първите се слага в студена фурна и се пекат на 200-220 С върху хартия за печене.
• Повърхността им се намазва леко с олио, когато леко се надуят (втасат) се вадят, мажат с разбит жълтък с 1 с. л. вода.
• Поръсват се с едра захар, мак (сусам или счукани ядки).
• Солените кифлички с кашкавал се допичат да зачервяване.
• Готовите се вадят, за да не се смачкат се изчаква да се охладят добре на един ред.
• Докато се подредят следващите за печене, вратата на фурната е отворена, за да се охлади и се процедира по същия начин.