Лесен тутманик
брашно - 1 кг
яйца - 2 броя
сирене - 500 г краве
вода - 400 мл хладка
масло - 1 пакетче (125 гр) краве
мая - 1 кубче
захар - 1 с.л.
оцет - 2 с.л. ябълков
сол - щипка
яйца - 1 жълтък
Размийте маята с топлата вода, захар и няколко с.л. брашно. Щом се е активизирала, добавете солта, ябълковия оцет, разбитите яйца и пресято брашно. Замесете меко и еластично тесто, което трябва да се раздели на 8 топки.
Покрийте ги с кърпа и ги оставете да втасат, докато удвоят обема си.
Разтопете маслото. Всяка топка тесто се потапя в маслото. Разтегляйте топките с ръце на кора с диаметър около 30-40 см. Всяка кора намазвайте с масло и поръсвайте с натрошено сирене щедро. По 2 кори се подреждат така една върху друга и се оформят на руло, като трябва да приготвите общо 4 такива рула.
Сложете рулата в подмазнена тава на охлюв, като краищата се съединяват. Отгоре намажете с разбит с малко вода жълтък и пожелание поръсете със сусам.
Оставете тутманика да почине за около 15 минути и го пъхнете да се изпече в загряна умерена фурна на 200 градуса около 40 минути.