Тутманик без втасване
2/3 от кубче мая
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца - отделям единият жълтък за намазване преди печенето
хладка вода около 220 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 170-180 гр. масло
малко по- малко от 1 кг. брашно, но си пригответе цял пакет.
В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме да шупне.
1. Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото- не пресявайте целият пакет брашно, при мен тестото пое по- малко от 1 кг. .
2. Разточаме тестото на пласт с дебелина около 2см., като се опитваме да получим нещо като квадрат. Мажем с маслото и поръсваме с натрошеното сирене.
3. Започваме да сгъваме краищата докато сгънем като плик. Отново разточваме и отново намазваме с масло и прибавяме сирене. Това се повтаря 3 пъти.
4. Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
5. Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтък. Слагаме да печем в незагрята предварително фурна. Печем само отдолу на 170 градуса около 30мин.. Трябва да го проверите дали е порозовяло отдолу и след това печем на грил около 10мин., докато хване хубава коричка. Тутманикът бухва докато се пече.