Пълнено агнешко бутче за трапезата на Великден
1 бр. агнешко бутче
2-3 с.л. масло
сол, черен пипер, червен пипер
За плънката:
100-150 г агнешка кайма (може и друга)
100 г гъби
1 бр. твърдо сварено яйце
Бутчето се обезкостява с много остър нож, без да се разкъсва. Поръсва се отвън и отвътре с черен пипер и сол. Отвън се натрива и с червен пипер. Направеният по дължина на бутчето отвор се напълва със сместа от каймата, нарязните сварени гъби, нарязаните на 4 части яйце, сол и черен пипер. Отворът на бутчето се зашива, а то се обвива стегнато по дължина с дебел конец. Поставя се в дълбока тавичка, полива се с разтопено масло и се обръща от всички страни. Долива му се една кафена чашка вряла вода и се слага във фурната, като постоянно се полива със соса, в който се пече. Когато е готово, се изважда, оставя се да изстине и се развързва. Нарязва се на тънки филийки и се поднася със зелена салата.