Спагети по китайски
500 г пилешко филе
3 големи скилидки чесън
3 с.л. тъмен соев сос
1/2 ч.л. джинджифил
1 с.л. горчица
1 с.л. олио
2 с.л. пресен лимонов сок
сол и черен пипер
1 с.л. водка
1/2 ч.л. мед (или захар)
370 г оризови спагети
1 бр. малка люта чушка, без семките, нарязана на ситно - по желание
1 глава лук
1 бр. малка тиквичка
1 бр. морков
1 бр. чушка
3 с.л. олио
2-3 капки сусамово олио
Пилешкото филе се нарязва на дълги, тесни ивички. В купа се смесват соевия сос, горчицата, джинджифила, меда, водката, олиото, сол и черен пипер. Месото се поставя в купата, разбърква се добре и се оставя да се маринова за около 20 минути. Моркова, тиквичката и чушката се нарязват на ивички (или с белачка за краставици), лукът - на полумесеци и се разделя с ръце на ивички. Оризовите спагети се сваряват според инструкцията на производителя и след това се отцеждат много добре. Загряват се силно 2 с.л. олио в уок или дълбок тиган (до пушек) и се добавя пилешкото филе. Пържи се около 3-4 минути, като се разбърква. Изважда се с решетъчна лъжица и се поставя на топло място. Добавят се още 1 с.л. олио в тигана и зеленчуците. Пържат се, като се разбърква 3-4 минути, докато омекнат, но са леко хрупкави. Добавят се добре отцедените спагети в тигана. Връща се в тигана и пилешкото месо, заедно с отделения сок. Подправя се на вкус със сол и черен пипер, ако е необходимо. Добавят се няколко капки сусамово олио и се разбърква. Сервират се веднага, поръсени с малко ситно нарязан пресен магданоз.