Спагети Карбонара със сметана
400 г спагети
2 бр. жълтъци
1/2 ч.ч. сметана с висока масленост
1 с.л. зехтин
170 г бекон
2 скилидки чесън
1 ч.ч. настърган Пармезан
черен пипер
щипка индийско орехче
Спагетите се сваряват в подсолена вода, изцеждат се и запазва 1/2 ч.ч. от водата, в която са се варили. В купа се разбиват жълтъците и сметаната. В тенджера се загрява зехтинът, добавя се нарязаният на кубчета бекон и се запържва докато стане хрупкав. Добавя се тънко нарязаният чесън и се запържва до златисто. Добавят се спагетите и на слаб огън се разбъркват, докато беконът се разпредели равномерно. Бавно се добавя водата от спагетите и разбитите жълтъци. Ястието се разбърква докато сосът се разпредели равномерно. Добавят се сиренето, индийското орехче и черен пипер и се разбърква отново. Сервира се топло и с допълнително Пармезан.