Спанак
Спанакът съдържа витамин А, В1, В2, В6, РР, К и C , бета каротин, калций, витамин B9 , желязо и хранителни влакнини. Спанакът е подходящ за салати, различни гарнитури и супи.
Спанакът е растение със зелени листа, които се консумират. Произхожда от Персия, откъдето е пренесен в Китай.
Той е нискокалоричен – в 100 g суров спанак има около 25 kcal. Освен белтъчини и въглехидрати, в него има високо съдържание на фолиева киселина и минерали (натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед).
Изключително е подходящ за хора, които спазват диета. Съхранява се няколко дни измит и подсушен в хладилник или замразен във фризер.
От него могат да бъдат приготвени много различни ястия като супа, салата, гарнитури към месо, а особено полезен е изцеден сок от пресен спанак.