Броколи
Съдържа витамини C, B9, B5 и провитамин А , фибри, бета каротин, както и желязо, фосфор, магнезии, калий. Подходящо е за салати, супи и гарнитури.
100 гр. броколи има 28 kcal, 3 g белтъчини, 0, 35 g мазнини, 5, 25 g въглехидрати, захари няма, 3 g хранителни влакнини, 90,7 ml вода.
Неговата родина е Италия, където то е култивирано от диво зеле, донесено от Мала Азия. Името му се дължи на неговия външен вид – стъбло с разклонения, които образуват „розички”.
Прясното броколи е тъмно зелено, без жълти части. Може да бъде купено и замразено.
Изключително подходящо е за диетични режими, тъй като съдържа много малко калории. Може да бъде приготвено като супа – бистра или крем, различни гарнитури в комбинация с карфиол, моркови, картофи, както и запечено броколи със сирена, сметана и месо.