Фасул
Фасулъ т съдържа много желязо , цинк, магнезий, фосфор, витамини B9, B6 и хранителни влакнини, които спомагат за намаляване на холестерола, регулиране на храносмилателната система и нивото на кръвната захар.
В 100 g суров фасул се съдържат около 330 kcal, 23,6 g белтъчини, 0,8 g мазнини, 35, 1 g въглехидрати, 2, 2 g захари, 24, 9 g хранителни влакнини, 12 ml вода.
Родината му е Централна и Южна Америка, където най-разпространен в червения боб. У нас се консумират неговите семена – зрял фасул и неговите шушулки – зелен фасул. Има около 170 сорта фасул, между които и българския – смилянски фасул.
Може да бъде купен суров или консервиран в кутия. Приготвя се като супа, салата, печен в гърне или като гарнитура на различни ястия.
Фасулът притежава и токсини, които могат да бъдат премахнати чрез варене, по време на което се сменя водата често.