Пълнозърнести храни
Пълнозърнестите храни са богати на витамини B, Е, селен, цинк, калий и хранителни влакнини. Добре е да се консумират при диетични режими на хранене, тъй като стабилизират нивата на кръвната захар.
За балансирано хранене не трябва да се пропуска нито една от следните 7 пълнозърнести храни: ечемик, кафяв ориз, шпелта, овес, див ориз, камут и киноа.
В 100 g сготвен ечемик има 96 kcal, 22 g въглехидрати и 3g хранителни влакнини. Богат е на калий, магнезий, манган, витамин Е, B, цинк, мед, желязо, сяра и фосфор.
Кафевият ориз съдържа много витамин Е, фибри, манган, магнезий, селен, триптофан.
Камутът и шпелтата са пшенични храни.
Шпелтата съдържа протеини, манган, магнезий и мед, ниацин, тиамин и рибофлавин, аминокиселини и баластни вещества, витамини A, E, B1, B2, мастни киселини.
Дивият ориз е семе на водната трева, Има високо съдържание на протеини и хранителни влакнини и ухае прекрасно, черен е на цвят. Той е нискокалоричен - около 83 kcal на 100 g.
Камутът има ниско съдържание на глутен.
Овесът спомага за понижаването на холестерола в организма. Богат е на белтъчини и хранителни влакнини, както и на минерали – манган, селен, магнезий
триптофан.