Домат
Доматът е богат на ликопен . Това е каротиноиден пигмент, от който идва червения цвят и в други плодове и зеленчуци като грейпфрут и диня. Има доказателства за благоприятното му въздействие при ракови заболявания на кожата.Доказано е, че той предпазва от рак на кожата.
Доматът съдържа много витамин C, Е, К, PP, B1, B2 , провитамин А, органични киселини - лимонена, ябълчена, оксалова; минерални соли - калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо.
В 100 g домат има около 93 % вода, 1 g белтъчини, 4 g въглехидрати, малък процент скорбяла, 1 g целулоза.
Той е от семейство картофови и обича да расте при много топъл климат и влажна почва. Може да бъде с червен, розов или жълт цвят.
Някой от по-известните сортове домати у нас са трапезица, идеал, николина, жаклин, миляна, бела, елена, руен и опал.