Соя
Соята съдържа много протеини, лецитин, омега-3 мастни киселини, изофлавони и фито-естрогени, които са източник на витамини В6, В9, В12, Н и минерали.
Тя е от семейството на бобовите растения.
Подходяща е при диетични режими на хранене, тъй като създава чувство за ситост и се усвоява много бързо от организма. Тя няма собствен вкус и приема този на съставките, с които се готви.
Соевият протеин е висококачествен пълноценен растителен протеин. Нормалният прием на протеин е около 1 g на килограм телесно тегло. Разбира се тази норма варира в зависимост от това каква е физическата активност на човек, дали извършва физически труд или спортува ежедневно.
Спомага за намаляване нивата на холестерола в кръвта и намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания.