Тирамису с маскарпоне
1 кг сирене Маскарпоне
4 бр. жълтъци
1 есенция ванилия
2 есенции ром
пудра захар
100 г ягоди, малини или друг плод по избор
300 г бишкоти
сварено кафе (около 6 къси кафета)
30 г натурален шоколад или какао
За крема: Смесете маскарпонето с 4-те жълтъка, двете есенции ром и есенцията ванилия в дълбока купа. Бъркайте с лъжица (или миксер) до получаване на еднородна смес. Добавете пудра захар на вкус и разбъркайте отново.
Сварете кафето и подсладете с пудра захар. Изберете подходяща тавичка. Потопете всяка бишкота в кафето за около секунда и наредете първия ред бишкоти на дъното на тавичката. След това покрийте реда бишкоти с около 3/5 от крема. Наредете ред от малините (или друг плод). След реда с плодовете наредете отново потопени в кафе бишкоти и ги покрийте с останалата част от крема. Поръсете с настърган натурален шоколад (или какао). Оставете тирамисуто в хладилник за минимум 3 часа преди сервиране.