Тирамису с извара
700 г ягоди
200 70 г захар
3 бр. яйца
4 с.л. ликьор амарето
2 с.л. сироп от лайм
400 г лейдифингърс или бишкоти Савоярди
400 г извара
300 г заквасена сметана
150 г течна готварска сметана без захар
3 ванилии
2 с.л. сушени лимонови корички или настъган лимон
4 с.л. какао
За украсата:
100 100 г течна готварска сметана без захар
70 г захар
100 г бял шоколад
150 г черен шоколад
50 г сурово кашу
На водна баня разбивате яйцата със захарта докато сместа утрои обема си. Разбивате изварата със заквасената и течна сметана. Добавяте ванилията, настърганата лимонова кора и сиропа от лайм. Смесвате внимателно без да разбивате с миксер яйчената и сметановата смес.
Варите какаото в 300 мл вода и захар, добавяте накрая ликьора. Нареждате в тавичка бишкотите, като за 5 секунди ги потапяте в какаото. Поставяте няколко лъжици от крема и заглаждате. Отгоре редите нарязани на филийки ягоди. След това отново ред бишкоти, крем, ягоди и т.н. Върху най-горния слой от крем поставяте разбита сметана за украса. Потапяте ягоди и кашу в бял и черен шоколад и украсявате. При поднасяне може да украсите и с ганаш.