Тирамису с бишкоти
5 бр. жълтъци
120 г захар
50 мл ром
30 мл кафеен ликьор
250 мл сладкарска сметана
500 г сирене Маскарпоне
36-40 бишкоти Савоярди
студено кафе за напояване на бишкотите
Жълтъците се разбиват със захарта, слагат се на водна баня и разбиването продължава, докато побелеят и се сгъстят. Междувременно се прибавят рома и ликьора и всичко се разбърква. Смъква се от котлона и се разбива още 3-4 минути, докато започне да се охлажда. Маскарпонето се разбърква, докато стане кремообразно, а в друга купа се разбива сметаната. Към маскарпонето внимателно се добавя яйчната смес и всичко се разбърква добре. Последна се прибавя и сметаната, като всичко се смесва леко с помощта на шпатула или лъжица.
Тортата се реди така: един ред бишкоти, крем, пак бишкоти, после пак крем (височината на тортата зависи от вас и от формата, която сто сте избрали), накрая се завършва с крем. Аз ви препоръчвам да ползвате форма с махащи се стени, защото трябва нещо да придържа тирамисуто, докато крема стегне добре. Преди да се наредят, бишкотите се потапят леко в кафето. Готовата торта се прибира в хладилника за няколко часа преди консумация, а най-добре за цяла нощ. Преди да се сервира се поръсва с натурално какао и се украсява по желание.