Тирамису с ягоди
24 бр. бишкоти
За крема:
330 г сирене Маскарпоне
3 с.л. пудра захар
1 с.л. портокалов ликьор (Кюрасо или друг ароматен ликьор)
360 мл готварска сметана (35 %)
За пюрето:
400 г ягоди
2 с.л. портокалов ликьор (Кюрасо или друг ароматен ликьор)
50 г захар
60 мл портокалов сок
За украса:
какао на прах, шоколад, ягоди
Приготвяне на крема: В малка купа се смесват сиренето Маскарпоне, пудрата захар и 1 с.л. портокалов ликьор. Към тази смес се добавя разбитата с миксер сметана.
Приготвяне на пюрето: Ягодите се разбиват на пюре с пасатор или блендер, заедно с портокаловия ликьор, захарта и портокаловия сок. Пюрето се прехвърля в плитък съд.
Приготвяне на тирамисуто: Половината бисквити се потапят в ягодовото пюре и се нареждат на дъното на формата. Заливат се със 120 мл от пюрето и половината от сметановия крем. Същото се повтаря с останалите бисквити, пюре и крем, за да се получи втори пласт. Горният пласт се заравнява с шпатула. Покрива се с фолио и се поставя в хладилник за 8-12 часа, за да се напоят бисквитите и да се стегне. Преди поднасянето се наръсва с какао и/или настърган шоколад, украсява се с ветрило от ягоди.