Тирамису в ананас
4 бр. ананаси
400 г бишкоти
400 мл готварска сметана
300-400 г сирене Маскарпоне (или извара)
400 мл силно кафе
1-2 с.л. коняк или ром
какао
за украса - ягоди, кафе на зърна
Сметаната се разбива с помощта на миксер до получаването на гъста смес. Добавя се сиренето (изварата) и се разбърква с помощта на дървена шпатула. Кафето се смесва с алкохола. Ананасите се издълбават, като предварително се изрязва капачето с листата. Бишкотите се намокрят с кафе, слагат се в ананаса и се покриват с крем. Процедурата се повтаря, докато се напълнят ананасите. Отгоре се поставят още две напоени бишкоти и крем. Десерта се поръсва с какао и се поставя в чинии. Украсява се с капачетата от ананасите, колелца портокал, половинки ягоди и зърна кафе. Добре е да престои няколко часа в хладилник.
Към крема може да се добави пудра захар.