Тутманик с кашкавал рецепта
яйца - 5 броя (заделяме един жълтък за намазване)
кисело мляко - 1 ч.ч.
сода - 1 ч.л. лъжичка
прясно мляко - 1 ч.л. лъжичка
мая - кубче (около 40 г)
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - за замесване меко тесто(около 2 кг)
масло - около 75 г
сирене - около 300 г за поръсване
кашкавал - за поръсване
Разтвряме маята в топло прясно мляко, а содата угасяме в киселото мляко. Замесваме меко тесто, което се разточва на кора, дебела около 1 пръст. Маже се обилно с разтопено масло, поръсва се със сирене и се навива на руло, като леко се усукват краищата.
Рулото се реже на парчета, които се нареждат в намазана с масло тава. Оставя се да втаса около половин час. Намазва се със запазения предварително жълтък и се слагат да се пекат на 200 градуса.
Малко преди тутманикът да стане готов се ръси с настърган кашкавал.