Тутманик с мас рецепта
брашно - около 1 кг
мая - 1 кубче
захар - 1 ч.л.
сол - 1 ч.л.
яйца - 4 броя
вода - 250 мл топла
сирене - 350 г
мас - 200 г
Разтворете маята в топлата вода заедно със захарта и 4 с.л. брашно. Оставете да втаса на топло.
Пресейте брашното и в кладенче по средата сипете маята, солта, 3 яйца 1 белтък. Замесете меко тесто, като постепенно заемате брашно от краищата. При нужда използвайте по-малко от 1 кг.
Добре омесеното тесто прехвърлете върху кухненски плот или маса и разточете на квадрат с дебелина около 2 см. Намажете с 1/3 от маста и поръсете с 1/3 натрошеното сирене.
Сгънете като плик и отново разточете до първоначалните размери. Пак намажете и поръсете със сирене, сгънете като плик и повторете процедурата още веднъж без да разточвате.
Сложете в намаслена тава със сгънатата част отдолу. Нарежете на квадрати и намажете с разбит жълтък. Сложете тутманика с мас да се изпече в незагрята фурна на 170 градуса до готовност.