Тутманик с мая рецепта
мая - 20 г прясна или 1 пакетче суха
брашно - 2 - 3 с.л.
сол - 1 щипка
захар - 1 щипка
вода - 100 мл хладка
брашно - 500 г
яйце - 1
масло - 125 г
оцет - 1 с.л.
сол - 1 к.л.
сирене - 300 г краве
Разтворете маята с хладката вода, брашното и захарта и оставете да втаса, докато увеличи обема си 3 пъти.
Пресейте брашното, направете кладенче и сипете вътре солта и вътре останалите продукти за тестото, като добавите и втасалата мая и замесваме средно меко тесто.
Разделете тестото на 7 топчета и ги оставете на топло, за да втасат за около 45 минути. Разтопете маслото отделно и овалвайте в него всяко топче. След това внимателно ги разтеглете на кора с размера на тавата, в която ще печете.
Започнете да редите кори в намазнената тава, като върху всяка поръсвайте мазнина и натрошено сирене. Наредения тутманик нарежете на триъгълници и го оставете да втаса за около 30 минути.
По желание го намажете с разбито яйце или жълтък и сложете да се пече в предварително загряна фурна на 200 градуса за около 45 минути. Изпечения тутманик запарете с кърпа, докато леко се охлади.