Френски кроасани
800 г брашно
150 мл вода
100 г сухо мляко
60 г масло
2 бр. яйца
3 с.л. суха мая
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
Начин на приготвяне
В купа смесете 300 г брашно, маята, солта и захарта и разбъркайте добре. В друга купа смесете водата и сухото мляко и бъркайте докато млякото се разтвори. Загрейте млякото до 70-80 С и го смесете в купата на миксера със сухата смес и маслото. Бъркайте докато се получи хомогенна смес, след което прибавете едно яйце и продължете да разбивате още 4 минути. Прибавяйте останалото брашно докато се получи еластично тесто. Извадете тестото от миксера, покрийте го с влажна кърпа и го охладете в хладилника между 2 и 12 часа в зависимост колко бухнали искате да са кроасаните. След като тестото се охлади, разделете го на 3 топки и на набрашнена повърхност разточете всяка топка с точилка, след което го нарежете на 8 триъгълника с нож. Навийте триъгълниците като соленки, и ги сложете в добре намазнена тава. Разбийте второто яйце с малко вода и намажете кроасаните. Печете 18 минути в предварително загрята фурна на 220 С. Може да се сервират със сладко или масло.