Френски десерт Clafoutis
1 консерва от праскови (около 6 праскови - 12 половинки )
3 бр. яйца
75-100 г захар
2 ванилии
2 с.л. брашно
щипка сол
200 г течна сметана
масло или маргарин за намазване на тавичката
Яйцата, захарта, ванилията, брашното, течната сметана и солта се разбъркват хубаво до пяна. Предварително изцедените от сока праскови, се нареждат с гладката повърхност върху намазаната с масло тавичка, след което се налива разбърканата смес. Пече се на предварително загрята на 180 С фурна, до тъмно златист цвят. Сервира се по желание с топка сладолед, със сметана или с пудра захар.
Начин на приготвяне
* Можете да използвате каквито искате плодове и вместо сметана, може и прясно мляко, както и вместо ванилия може и друга есенция по вкус. Въпреки, че няма бакпулвер, десерта се надува и става много пухкав.